pondelok 30. januára 2012

POMARANČOVÁ MARMELÁDA

 Suroviny
1 kg ošúpaných pomarančov
1,5 l vody
1 kg cukru kryštál
šťava z jedného citróna
 
 
 Z umytých pomarančov olúpeme škrabkou na zemiaky celú pomarančovú časť šupky a odvážime si 1 kilogram (9-11plodov) takto pripraveného ovocia.





Vložíme si ovocie do dostatočne veľkej nádoby a zalejeme aby boli všetky plody ponorené vo vode. Necháme stát minimálne 12 hodín.
Ovocie vyberieme a vodu necháme zovrieť. Po zovretí do nej vložíme pomaranče späť a povaríme 20 - 30 minút.




Pomaranče by mali byť dostatočne mäkké aby sme ich mohli prepichnúť tupým koncom špajdle.

Znova ich vyberieme z nádoby a necháme vychladnúť.



Po vychladnutí (nemusia byť úplne studené, len tak aby sme sa pri manipulovaní nespálili) nakrájame malé kocky.


 Do nádoby, ktorá je dostatočne veľká si nalejeme 1,5 litra vody a necháme zovrieť. Pridáme 1 kilogram cukru, premiešame a necháme rozpustiť cukor.



Pridáme na kocky nakrájané pomaranče.


Prilejeme šťavu z jedného citróna a necháme znova zovrieť.



Pozberáme penu, ktorá sa začne tvoriť. Varíme hodinu až hodinu a pól aby sa vyparila prebytočná voda. Keď máme pocit, že už by mala byť marmeláda hotová urobíme test. Dáme na malý tanierik lyžičku marmelády a vložíme do chladničky.

Ak je po vychladnutí marmeláda usadená v konzistencií s ktorou sme spokojní môžeme plniť do predom pripravených zaváraninových pohárov a zatvoriť. Podávať môžeme so sušienkami, toustom a maslom či ako sa vám bude páčit

Dobrú chuť :D 


PS: ak máte radi skutočne horký pomarančový džem tak si môzete uz v prvom kroku nechat niektoré pomaranče bez ošúpania, ale odporúčala by som ich variť v inej nádobe ako tie ošúpané...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára